בתקווה שאנחנו בשלהי הקורונה ששינתה את חיי כולנו בכל העולם,
אנחנו רוצים לשתף אתכם במשהו אחד טוב במיוחד שקרה לכולנו בתקופה זו.
אנשים התרגלו לנוחיות של פעילות בתוך הבית.
יתרונות המתגלים כנוחים ,יעילים ובעיקר תורמים לרווחה הנפשית.
גילינו זאת בסדנאות "הזומיות" שלנו שהצליחו מאוד בימי הקורונה ועל כן אין סיבה לא להמשיכן גם אחריי.
מהי ביבליותרפיה?
"יש זמן שהכאב רוצה.
יש להקשיב לו.
אי אפשר לומר לגשם:
אל תהיה גשם" (עידית ברק)
ביבליותרפיה היא שיטת טיפול בתחום הטיפול באומנויות, הכוללת קריאה וכתיבה בתוך דיאלוג טיפולי, ומתעלת אותם למטרות תרפויטיות.
הנחת היסוד היא שלספרות יש כוח מרפא: הטקסט ( טקסט הכוונה לכל קטע שירי, ספרותי, מתוך יומן, מתוך סרט, כל חומר ספרותי /שירי ) מאפשר לנפש ולמחשבה לגלוש לסיטואציה קונקרטית ולהדהד לאירוע אישי קרוב ללב.
כל קורא יכול לחוות חוויות תרפויטיות, אבל כשהקריאה נעשית בהקשר טיפולי ובתיווך של איש מקצוע, ביבליותרפיסט, הקריאה והדיון בטקסט מעמיקים ומחדדים תובנות, מאפשרים להבין היבטים חדשים על אירועים אישיים, פותחים אשנב להסתכלות חדשה, שונה, מעודדת, מחזקת על החיים. הקריאה בטקסט מסייעת להתקרב לעצמי ולזולת, לפתח אמפתיות, קבלה, הזדהות, להביע רגשות שונים, ולהרגיש קרוב יותר אל עצמי. הַנְגָשַת הטקסט שומרת על אובייקטיביות פתוחה: כל אחד מאתר ומגלה את המקומות המדברים אליו ומביא את עולמו שלו. הטקסט הוא כדלת נפתחת לתוך עולם אישי.
הטקסט תובע מהקורא פעולה: מבקש ממנו להיות במגע עם ניסיון חייו ועולמו הפנימי אך בו בזמן מציע לו מרחב המשחרר אותו מתביעותיה המיידיות של המציאות הקונקרטית. הוא מאפשר לו ליצור 'מציאות אחרת' שאינה מבקשת הכרעה חד משמעית, שמאפשרת קיום של מצבים מרובים, ולא אחת גם סותרים. הטקסט מאפשר לפרֵש, להדהד, להכיל את עולם הקורא, להתווכח איתו, בלי לאכוף עליו את עולמו.
למי מיועדת הביבליותרפיה?
גישה זאת יכולה להתאים לכל אחד: ילד או מבוגר. כל מי שהספרות והשירה מדברת אליו, נהנה מקריאת טקסטים, מוצא בקריאה מנוחה לנפש, נכנס לתוך עולם הגיבורים... יכול למצוא בביבליותרפיה הזדמנות להתקרב לעצמו באמצעות טקסטים שמדברים אליו, שמרגשים אותו כי הם נותנים לו תחושה שהכותב ראה והרגיש אותו כשכתב את הטקסט המסוים.
תופתעו לדעת עד כמה הטקסט יכול לשמש מקום לרוגע, לאינטימיות, להיכרות מחודשת עם עצמי. אין צורך לדעת לכתוב שיר או סיפור, אנחנו לא מתכוונים להפוך למשוררים או סופרים, אין צורך לדעת שום דבר מיוחד. אם יש צמא להביע את עצמי, להכיר טקסטים שמרחיבים את הלב, לנסות לכתוב לעצמי על עצמי....כל זה מספיק כדי להצטרף לסדנה.
למי מיועדת סדנת הביבליותרפיה בזום?
לישראלים החיים מחוץ לישראל,
הסדנה היא הזדמנות מיוחדת להיחשף לטקסטים לא מוכּרים מתוך מבחר הכותבים השונים, בכל הזמנים. גם כותבים חדשים שמפתיעים ברעננות החשיבה שלהם, גם יוצרים ותיקים שהכרנו בתקופות חיים קודמות ולא הייתה לנו הזדמנות להכיר מקרוב את האוצרות שהם השאירו לנו, ושתמיד אנחנו יכולים ליהנות מכישרונם להעביר לנו.
ככל שאנחנו יודעים היטב את שפת הדיבור בארץ הזרה בה אנחנו חיים, עדיין היכרות עם טקסטים משפת המקור, המעוגנים בהוויה שבה גדלנו, שאפשר לחוש מתוכם ריחות של גשם ראשון, של חמסין ישראלי, של אווירת מלחמה, של הווי שלם שמחבר אותנו זה אל זה, בכל מקום בו נהיה על פני כדור הארץ...
הסדנה מאפשרת, בימי קיץ אלו, בהם המטוסים נשארים על הקרקע ואי אפשר לבוא לבקר ולהתארח, תחושת שייכות שקשה לחיות בלעדיה, לשמור על החיבור הנצחי שלנו לארץ המוצא שלנו, גם כשאנחנו לא חיים בה, יכולים להרגיע געגועים, לשמש עוגן לארץ ,ולהקל על מרחק הפיזי.
ישראלים החיים בארץ מוזמנים אף הם לפגוש אחרים החיים חיים דומים ושונים במדינות אחרות ברחבי העולם.
איך פועלת הסדנה?
המפגש מתקיים אחת לשבוע במשך 8 מפגשים. (אם יהיה רצון להמשיך, כמובן שאפשר).
יש לנו סדנאות בארץ שנמשכות גם שנים, עם אותה קבוצת אנשים שלפעמים מצטרפים אליה אנשים נוספים. נוצרים חיבורים מעניינים בין אנשים שלא מכירים זה את זה, ונפתחים מקורות חדשים להסתכלות על עצמי דרך אחרים. מספר האנשים לא יעלה על 9
משתתפים. חשוב שלכל אחד יהיה זמן כדי לדבר ולבטא את עצמו. שעה וחצי בשעות נוחות שנבחר.
זמן אינטימי שבו כל אחד יימצא בחדר שקט בבית, סגור, במקום מתאים לו, ללא הפרעות ורעשי רקע. בכל פגישה נתמקד בנושא (תֶמָה- בשפת הביבליותרפיה) . הנושא יהיה מחובר לתחום שמעסיק אותנו בשלבים מסוימים בחיים, מתוך הנחה שאנחנו רוצים להתקרב אל עצמנו דרכם. הפעילות תהיה באמצעות טקסט שיוצג על המסך, פעילות כתיבה בעקבות היכרות עם הטקסט, מחשבות ושיתוף (למי שרוצה) בע"פ בקבוצה.
על התֶמוֹת:
בכל מפגש יובא טקסט ההולם את הלך הרוח הקבוצתי והוא ישמש קרש קפיצה לדיון רגשי, אינטלקטואלי ומקור לתהודה אישית חוויתית. ניצור דיאלוגים עם הטקסטים ונחווה יחד חוויה אישית המקרבת אותנו לעצמנו, לנפשנו ולרגשותינו.
קשרים עם אנשים בחיינו, ילדותנו (איך היא השפיעה על מי שאנחנו, איך אנחנו משמרים אותה עם מרחק השנים...) האהבות בחיינו, הבית (מה זה בית בשבילי: בית הילדות, הבית הנוכחי) הקשר בין גוף לנפש, הספרים שהשפיעו עלינו, יום יום ושגרה, החמצות וטעויות בחיים כמשפיעים עלינו, שייכות, ושאר נושאים המעסיקים את עולמנו הפנימי.
נתוודע לסיפורים, למשלים, לאגדות-עם , לשירים ולטקסטים מגוונים ובאמצעותם ניגע במקומות הרוצים להיפתח, המבקשים הסבר, מענה, היכולים לקבל מקום חדש ונקודת-מבט אחרת. כל משתתף יבחר מה שמתאים לו ולתחושותיו.
נשמור על שפת דיבור והתייחסות מכבדים זה לזה, על תגובות כנות, אותנטיות, הולמות וכמובן על סודיות התכנים בהם נשתף במפגשים.
לסיום, שני שירים נוספים,
שיר קטן של ויסלאבה שימבורסקה, משוררת פולניה.(1923-2012)
היא ניצבת בתוך מוזיאון באמסטרדם, מול תמונת הצייר הפְלֶמי וֶרמיר, (תמונה מפורסמת) מביטה בתמונת נערה עטוית שביס כחול, מוזגת חלב, וזאת העמדה שלה והמחשבה שהיא נושאת בזמן שהיא מביטה בתמונה. מה היא רוצה להגיד לנו?
"כל עוד אישה זאת מהרייקסְמיוזֵיאום,
יוצקת ברוגע ובדייקנות,
חלב מן הכד אל הקערה,
אין העולם ראוי לסוף העולם. "
ועוד שיר מאת גיורא פישר הנפלא והרגיש.
מה נשמע?/גיורא פישר
מָה נִשְׁמַע?
הַכֹּל בְּסֵדֶר?
שָׁאֲלָה בְּחִיּוּךְ רָחָב כְּשֶׁחָלְפָה עַל פָּנַי.
כֵּן, הֶחְזַרְתִּי חִיּוּךְ וְהוֹסַפְתִּי:
הַכֹּל בְּסֵדֶר
חוּץ מִדָּבָר אֶחָד שֶׁלֹּא בְּסֵדֶר
וּבִגְלָלוֹ שׁוּם דָּבָר אַחֵר לֹא בְּסֵדֶר
אֲבָל הִיא לֹא שָׁמְעָה
אֶת שֶׁמִּלְמַלְתִּי לְעַצְמִי.
מתוך ניסיוננו אנחנו בטוחים שתהיה לכם שעה של נחת-רוח.
לפרטים נוספים, מועדים, תאריכים ועלויות:
Comments